laupäev, 21. jaanuar 2012

Sovetilugu 40 pildis

Ungari-ameerika karikaturist Victor Vashi punasest 1/2-sajandist Venemaal ja maailmas










































Allikaks on Victor Vashi raamat "Red Primer for Children and Diplomats" (PUUST & PUNASEGA: pildiraamat lastele ja diplomaatidele) + venekeelne veebipäevik Tolkovatel': 50 лет истории СССР в картинках (50 aastat NSVL-i ajalugu piltides). Miski ei sobi nende karikatuuride kommentaariks paremini kunstniku enda kirjutatud järelsõnast — järgneb tõlge raamatust:

SELLINE SIIS ONGI PROGRESS?

Sovetid on maailma "vabastanud" 1917. aastast saati. Ukraina sai "vabaks" 1918, Gruusia 1921. Kui Hitler 1939 liitlaseks saadi, kiirenes ka "vabastamise" tempo.

Kõigepealt saadi priiks kolm Balti riiki: Eesti, Läti ja Leedu. Seejärel osakesed Soomest ning 1940 Rumeenia-emamaast eemaldatud Bukovina ja Bessaraabia. Seesama sündis Ida-Poola ja Kirde-Preisimaaga.

Siis, 1941 sekkus mängu Hitler ja ahelaist päästmine seiskus, kuni sõpruseni Läänega, mis andis "vabastuse" rongile uut hoogu ja võimaldas sovetlikku strateegiat täiustada.

Poolast sai Lääne liitlane, aga Venemaa poolt "vabastatud" osa jäi sellestki priiks. Liitlasriik Čehhoslovakkia käpa alt "vabastati" Karpaadi-Ruteenia. Ja liitlasmaa Hiina käpast — Tannu-Tuva provints, Mandžuuria raudteed, Dairen ja Port Artur.

Et mitte lasta end süüdistada ühtviisi sõprade riisumises, hülgas Venemaa kärmelt oma mittekallaletungileppe Jaapaniga, et kohe kui japsid puruks peksti, kuulutada talle sõda ning annekteerida Lõuna-Sahhalini ja Kuriili saartesiil.

Aga "vabastamist" ei saavutatud alati formaalse anneksiooniga. Ühel ainsal aastal, nimelt 1945 vabastas Venemaa sõbraliku Poola ehk selle mis tast veel järel oli, samamoodi nagu Čehhoslovakkia, Ida-Saksamaa, Ungari, jäänuk-Rumeenia, Bulgaaria, sõbraliku Jugoslaavia ning Albaania. Aasias hõlmati samal kombel "rahuleeri" Mongoolia ning Põhja-Korea.

Hiina "vabastati" 1949 ja too jätkas siis ahelate purustamist omasoodu. Aastaks 1950 oli Tiibet "vaba" ja aastaks 1954 Põhja-Vietnam. Aastal 1959 tabas Tiibeti käekäik osakest Indiast, kus pidev "vabastustöö" kestab.

"Rahuleeri" järgijail on nüüdseks läinud korda "vabastada" oma 800 miljonit inimest ning 5 ja 1/2 miljonit ruutmiili maismaad. Aga tõusulaine pole veel taltunud. Kuuba "päästmist" Castro poolt on peetud kommunistliku kiilu löömiseks läänepoolkerra. Muude Ladina-Ameerika maade ja nii uute kui vanade Aafrika ja Aasia riikide "progress" on vägagi paljulubav. Ja kui maailmast juba tervikuna orjalaager saab, jääb ju üle veel avakosmos!

Head und, lapsed… diplomaadid… Ja poliitikud!

Kommentaare ei ole: